- 
English
 - 
en
Swedish
 - 
sv

Jätteväggen

World's Greatest Collective Mural

Jätteväggen i Trelleborg uppstod genom en omfattande medskapande process där över 500 invånare i staden engagerade sig i verket. Engagemang från grannar, ungdomar, seniorer, företagare, föreningar, kommunala förvaltningar och museum gjorde projektet till en gemensam stadsrörelse. 

Tillsammans skapande Trelleborgsborna en 80 gånger 6 meter stor tolkning av kommunens historia, samtid och framtid. Muralen målades i fyra platsspecifika kapitel: resandet, leken, mötesplatsen och arbetet, vilka fylldes med unika symboler genom en omfattande deltagandeprocess. Under en vecka hölls kreativa workshops inne i en fabrik där olika rum inreddes med specifika teman utifrån tidigare veckors research och intervjuer. Ungdomar och fritidsgårdar deltog i dessa workshops, vilka kulminerade i olika konstverk, performance och dans.

Invigningen blev en fest för alla sinnen, med blåsorkester, dans och traktoruppvisning. Projektet blev inte bara ett spännande konstverk, utan även ett firande av gemenskap och kultur som förenade Trelleborg på ett unikt sätt. Projektet nominerades till årets samhällsbyggnadspris.